Marmelade med rabarber, abrikos og fersken
Det bugner med de dejligste frugter og grøntsager. Stenfrugterne glemmer jeg ofte. Jordbær og rabarber er nemmere, at købe. Men i år blev stenfrugterne leveret til døren fra Freshland. Jeg fik selvfølgelig købt for mange, så jeg har syltet du kan finde opskrifter på syltning af både ferskner og abrikoser i et andet opslag. Der var lidt tilbage som skulle bruges og i højbedet har jeg endelig fået gang i rabarberne, de er små men fine. Jeg har fortsat hyldeblomst saft fra sidste år. Sidste år blev hyldeblomst saften tilberedt med rørsukker, mørkt, den er derfor ret mørk – smagen er i top. Jeg er begyndt at bruge den som smagsgiver når jeg tilbereder frugtgrød eller sylter. Det er jo ikke nødvendigt – sukkermængde skal blot justeres. Husk også når du sylter, så kan krydderurter give fantastisk smag. Ligesom citrusfrugter er godt at tilsætte. Citron er altid godt og faktisk så kan man ‘spare’ eller reducere sukkermængden ved tilsætning af citron. Om du vil tilsætte melatin eller om du vil bruge syltesukker kan der være mange holdninger til.
Jeg har tidligere altid syltet med melatin men er nu begyndt at bruge sylte sukker. Jeg har altid en ide med det jeg tilbereder. Altså om f.eks om marmeladen skal bruges til ost og en bestemt type ost eller om det er som topping til morgenmadens grød eller om det er i en dessert. Altså jeg overvejer hvilken konsistens jeg ønsker min marmelade. Når det er skrevet, så ved jeg også, at når jeg så åbner glasset med marmelade, så har jeg glemt hvad det var den skulle anvendes til!!!
Du skal bruge:
300 g rabarber helst små tynde (hvis du kun bruger de mindste i et bundt så brug resten til grød eller kompot)
150-200 g abrikos
150-200 g fersken
1 dl hyldeblomst saft, hvis du ikke har hyldeblomst saft så brug en 1/2 dl vand og juster med lidt ekstra sukker
1 dl syltesukker
1 tsk rigtig vaniljepulver
lidt skal af en økologisk citron
Jeg bruger altid spiritus til at skylle glas i – fortiden er det armagnac – det kunne ligeså godt være rom, vodka eller cognac. Selvfølgelig kan atamon også bruges.
Fremgangsmåde:
Rengør rabarber og skær i mindre stykker kom i en gryde med hyldeblomst saft, sukker, vanilje og lidt citronskal.
Lad det evt. stå og trække nogle timer – kog det så langsomt op og lad det koge i ca.4-5 min.
Tilsæt så abrikos og fersken skåret i mindre stykker – jeg pillede skal af. Kog forsigtig igennem.
Kom på rene glas skyllet med lidt spiritus. Denne marmelade er ikke specielt fast. Den er rigtig fin til et stykke ost.
God fornøjelse og tak fordi du læste med