Grydebrød

Grydebrød

Det er nemt at bage grydebrød og der findes mange opskrifter.

Jeg bager denne og vil sige mest fordi jeg har begrænset antallet af gange i processen, hvor man kan brænde sig! For støbejerns gryden bliver virkelig varm.

Jeg vælger, at bage med grove mel sorter. Du kan ændre mel typerne eller du kan endda købe færdige blandinger. Du kan også vælge at erstatte noget af vandet med øl og alt efter hvilken øl du bruger, så får brødet en anden smag.

Du skal til et stort brød bruge:

1 kg mel – jeg har brugt gotlandshvede let sigtet, spelt let sigtet og fuldkorns hvede mel

10 g gær

2 tsk salt

2 tsk honning

1 stort æg

6 dl vand

lidt fuldkorns durum til at forme brødet kan erstattes af anden mel men durum melet er med til at give sprød skorpe.

Opløs gær i vand tilsæt æg, salt og honning – rør og lad stå i 10-15 min. Tilsæt mel og rør på røremaskine i ca. 15 min ved middel hastighed. Læg et fugtig klæde over og lad det hæve koldt i ca. 12-15 timer.

Dagen efter hældes dejen ud på bordet, som er drysset fuldkornsdurum med, hvorefter dejen strammes op – fold kanterne ind under dejen fra alle sider – så du har en fin stor bolle – du kan også gør dette over venstre hånd (hvis du er højre håndet) og så godt med mel på højre hånd – stram op altså så du har en fin bolle.

Kom bagepapir i en støbejerns gryde og læg bollen heri. Læg låg på og lad stå på køkkenbordet i 1-2 timer. Skær et par ridser – det glemte jeg derfor revnede mit brød!

Sæt gryden i den kolde ovn med låg på og varm op til 240 grader
– lad den stå i ovnen i 30 min. – hvorefter låget tages af, det er altså drøn varmt så pas på. Skru ned til 200 g og bag yderligere 30-35 min lidt efter hvor stor gryde eller hvor stort dit brød er.

Tag brødet ud af ovnen og løft det straks op af gryden – afkøl.

Alt efter humør og hvad man kan lide så kan forskellig smag frem ved valg af mel og man kan erstatte vand med øl eller 1 øl og så vand for resten også her kan lege med smagen alt efter om man bruger en sød øl eller en bitter øl.

God fornøjelse og tak fordi du læste med

 

 

 

Følg:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *