Lær at lave lækkert rugbrød med chia og svejerug

img-2

Svedjerug er en gammel rugsort. Den dyrkes i Danmark og melet kan fås hos Falslevgård eller Aurion, hvis produkter sælges på nettet eller i helsekostforretninger rundt omkring i landet. Denne rug udmærker sig ved at indeholde ca. 15% protein imod almindelig rug som kun indeholder 9%. Det betyder at dette rugbrød mætter meget bedre.

Desuden giver det et meget velsmagende og lækkert brød. Jeg har en surdej – hvis du ikke har en surdej så skal du starte i god tid – har du en surdej så er du færdig på 2 dage.

Opskrift

1. dag

  • 8 dl vand
  • 2 – 3 dl surdej
  • 800 g svejerug
  • 400 g kerner (evt. svedjerug – spelt eller alm. rugkerner eller hvad der er i skabet)
  • 250 g solsikkekerner
  • 250 g hørfrø
  • 100 g chia frø
  • 30 g flagesalt

Bland vand, rugkerner, solsikkekerner, chia og hørfrø sammen i en skål, dæk den til med et klæde og lad iblødsætningen stå ved stuetemperatur i 24 timer.

2. dag

  • Dejen tilsættes:
  • 1 øl
  • 3 spsk maltmel
  • 4 spsk mørk sirup eller malt sirup
  • 300 g svejerup

Det hele røres godt – konsistensen skal være som tyk havregrød! Det hældes i 2 rugbrødsforme og efterhæver i 2-3 timer. Så i ovnen på 220 grader smid evt til vand i ovnen så der kommer lidt damp. Skru straks ned til 190 grader og bag i ca. 11/4 time – måske lidt mere eller mindre det kommer an på din ovn – de skal være godt bagte og lyde lidt hult når du banker på dem. Tag de varme brød ud af formen og pak ind i fugtigt viskestykke og lad dem afkøle helt. På grund af chia frøene så holder de sig friske og bliver ikke tørre!!

Meyers opskrift på surdej

  • Opstart:
  • 3 dl vand
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl fuldkornshvedemel (grahamsmel)
  • 1 dl rugmel

Pisk alle tingene godt sammen, så der ikke er klumper i. Kom surdejen i en plastbeholder med låg, men lad låget ligge løst på toppen af beholderen.

Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage, og pisk den igennem et par gange om dagen. Efter de 4 dage bør surdejen være blivet lidt sur (smag på den) – er den ikke sur, skal den stå en dag eller to mere. Nu er surdejen klar til at bage med.

Følg:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *