Brunkager

Brunkager – ‘Verdens bedste’

Om det er er en overdrivelse, at min opskrift på brunkager er verdens bedst, ved jeg ikke. Men i min verden er de nøjagtig som brunkager skal være og smage. Opskriften har jeg fra min mor. Der er ikke de store hemmeligheder i opskriften. Egentlig er det rigtig nemt, at bage brunkager – men du skal være opmærksom på at potaske som hævemiddel,  skal i dejen ved den rigtige temperatur. Det er vigtigt at kagerne er sprøde og ikke hårde!

Jeg laver en stor portion – mest fordi det gjorde min mor! Men du kan nemt halvere opskriften.

Dejen formes til ruller. Jeg fryser nogle ruller og der er altid et familie medlem der ikke har fået bagt og så kan jeg hjælpe med at få gang i lidt hjemmebag og juleduft i køkkenet.

Husk når du bager, så kan du justere mængden af krydderier – jeg bager så meget at jeg har friske krydderier i skuffen, når der skal julebages. Har du ‘gamle’ krydderier, så kan de fint bruges, men de er ikke så smagsfulde, så der skal tilsættes lidt mere krydderier for at få smag.

Du skal bruge:

1 kg hvedemel

400 g smør

400 g sirup – jeg bruger lys sirup – vil du have kagerne lidt mørkere så kan du erstatte med mørk sirup

400 g sukker

2 tsk kanel

1 tsk kardemomme

1/4 tsk nellike

150 g smuttede og hakket mandler

75 g pomerans i små tern

2 tsk pot aske – det skal røres i lidt kogende vand.

 

Kom sukker, smør og sirup i en gryde. Varm op, det skal ikke koge. Men skal varmes godt igennem, så alt sukker  er smeltet.

I en skål blander du mel, krydderier, mandler og pomerans.

Når sukker er smeltet og massen varmet godt igennem, tilsættes potaske rørt ud i lidt kogende vand. Rør rundt og tilsæt så de øvrige ingredienser og rør godt rundt.

Når dejen er ca. stuetemperatur eller så kold at du kan arbejde med den, skærer du den i 8-10 klumper. Fugt hænderne og rul hver klump til en pølse og pak ind i film. Du kan så vælge, at fryse nogle. Skal du bage straks, skal du have dem i køleskab et par timer. Når dejen er helt kold skæres skiver ca. 3-4 mm. Læg på en bageplade beklædt med bagepapir og bag ved 190 grader i ca. 7-8 min afkøl. De opbevares i kage dåse.

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

Følg:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *