Graved laks
Julen nærmer sig og det er en god anledning til at tilberede graved laks. Men graved laks kan nu også sagtens serveres på andre tidspunkter af året. For at få et godt resultat skal der bruges en god laks. Jeg køber frossen laks fra færørerne.
Jeg er så heldig at have en vakuumpakker, det gør det nemt at pakke laksen tæt men det er ikke nødvendigt. Man kan sagtens pakke tæt i film.
Graved laks passer også godt til en forret til middagene i efteråret og vinteren.
Server den graved laks med en hjemmerørt rævesovs og et godt stykke hjemmebagt surdejsbrød.
Du skal bruge:
Et stykke laks mit stykke vejede ca. 600 g. Hvis det er frosset så skal det tøes op.
2 tsk sukker
1 tsk salt
lidt anis
lidt fennikel frø
lidt koriander frø
hvid peber
frisk dild
Fjern eventuelle ben i laksestykket. Gnid laksen med salt og sukker. Pak ind i film – stramt og læg i køleskabet med let pres. Tag laksen ud efter ca. 24 timer. ‘Tør’ laksen med køkkenrulle. En pande uden fedtstof varmes op og krydderierne som er knust i morter undtagen hvid peber kommes på panden. Krydderierne ristes af. Afkøl.
Kom så krydderierne incl. hvid peber på laksen også den hakket dild kommes på. Har du vakuumpakker så kommes i pose og vakuumer. Hvis du ikke har vakuumpakker, så pakker du stramt ind i film. Læg i køleskab i 5 dage!!
Tag efter de 5 dage fisken ud og skrab krydderier af. Server med rævesovs og et stykke surdejsbrød.
Rævesovs
3 spsk Dijon sennep
2 spsk farin
Ca 1/2 – 1 dl olivenolie
2 spsk hvidvinseddike
0,75 dl cremefraiche 38% eller 50%
salt og peber
tørret dild
Rør det hele sammen og smag til.
God fornøjelse og tak fordi du læste med.