Helstegt kylling med hvidløg og timian

Helstegt kylling med hvidløg og timian

Kylling det er rigtig mange ting – og der findes et hav af opskrifter. Men resultatet kan sommetider være kedeligt. Ihvertfald oplever jeg, at kylling opfattes som hverdagsmad og ikke gæstemad. Det er jeg måske enig i men hvis man tilbereder en god kylling, så er det fantastisk gæstemad, da man kan have alt klart  inden gæsterne kommer og det er enkelt at servere. En kylling af god kvalitet forsvinder heller ikke, ved tilberedning – der er masser af kød – man kan nemt tilberede til 6 personer i 1 kylling er man færre, så er der måske rester. Rester er godt i kyllingesalat til frokost, eller i gryderet med grøntsager – brug fantasien.

Jeg har til denne opskrift hentet inspiration fra Nadine Levy Redzepi.  Jeg har valgt at bruge en fransk Bresse kylling. Du kan nemt bruge en anden slags kylling og gerne en stor kylling (2-2,5 kg). Stegetid skal naturligvis reguleres alt efter størrelse på kyllingen.

Du skal bruge:

1 kylling

1 citron

nogle friske kviste timian

10-12 fed hvidløg af ordentlig kvalitet

mellem store kartofler helst nogle der er faste – jeg havde købt ved en vejbod – men kender desværre ikke navn. Mine kartofler var ret gule i kødet.

flage eller sydesalt ca. 1 tsk fuld

lidt oliven olie

lidt smør

peber

Kyllingen ‘renses’ bruger du vand – så tør den efter med køkkenrulle. Lad være med at bade kyllingen!!

Gnid kyllingen med lidt salt indvendigt.

Skær citron i skiver. Fjern skal af hvidløg. Er det store fed, så skær dem over.

Fyld kylling med timian, citronskiver og hvidløg.  Gem lidt timian til kartoflerne.

Gnid kyllingen med olivenolie og salt – læg i fad. Kom lidt smør på. Kom også lidt peber på.

 

Vask kartofler og halver dem. Kom i skål eller plastikpose tilsæt et par spiseskefulde oliven olie, så det får olie på alle sider. Læg kartofler i fadet med skærefladen nedad. Drys med lidt salt og læg et par kviste timian i fadet.

 

Fremgangsmåde :

 

Sæt i ovnen ved 170 grader i ca 1 time og 1 kvarter, min kylling var på knap 2 kg.

Er din kylling på over 2 kg så skal den have lidt længere tid. Skru varme op 22o grader giv den yderligere 15-20 min til skindet er godt sprødt. Er du i tvivl om tiden kan du bruge stege termometer – du skal stikke det ind ved skulder ben,  men ikke ramme ben. Temperaturen skal være 80 grader.

Server den hel ved bordet, med en skarp kniv er det nemt at partere. Spørg gæsterne hvad de foretrækker. – hver bryst kan nemt deles i 2. Låg og overlår. Anret så med kylling, kartofler og kom lidt af saften/juicen over og er i til hvidløg så nogle stykker af dem.

Egentlig behøver der ikke serveres noget til men en grønsalat kan fint passe til.

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

Følg:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *